Funcionament dels molins d’aigua

dimarts, 11 de juny del 2013

Majoritàriament són més comuns els molins hidràulics de riu, ja que poden arribar a funcionar durant 24 hores. Hi ha dos tipus de funcionament dels molins d’aigua segons la posició de la roda hidràulica:
Molí hidràulic horitzontal

Roda hidràulica horitzontal, on l’aigua que arriba al molí
es va emmagatzemant en un cubell i cau fins a donar cops a la roda horitzontal. Aquesta roda normalment es troba al pis inferior del edifici ja que a través de l’eix es trasmeteix el moviment a una pedra que es troba a un nivell superior. La pedra que es mou gira sobre una altra pedra fixa, que es on es molen els cereals o la substància que necessitem. El gra de l’aliment s’introdueix per un forat que es troba al centre de la pedra i surt mòlt per un petit canal en un dels laterals.

Roda hidràulica vertical, els molins que tenien aquesta roda
disposaven de catúfols, que eren petites caixes que s’omplien d’aigua a través d’un petit canal que arribava a la part superior perquè amb el pes de l’aigua girés tot el mecanisme. Quan el corrent del riu era fort la roda vertical girava amb mes potència, per tant el mòlt quedava més xafat. Era un mecanisme amb un moviment que es transmetia mitjançant engranatges.
En el següent vídeo es pot observar clarament:


Bibliografia:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Aigua domesticada © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions