Origen dels molins d'aigua

dimarts, 11 de juny del 2013

Antigament el cereals els molien amb molins de mà i amb pedres. Després es van inventar els molins moguts per animals, tot i que encara eren pesats i lents. Fins a l’Edat Mitjana no es van estendre les condicions necessàries per poder accionar els molins amb forces naturals, com l’aigua o el vent, que van facilitar molt el treball. Poc a poc es van oblidar de la resta de mètodes, manuals i amb bestiar, fets servir durant milers d’anys, deixant únicament l’aigua i el vent com a força de la rotació dels molins.

Molí d'aigua
Els molins d’aigua eren els més destacats ja que eren els més profitosos, ja que podien estar 24 hores funcionant amb la força del corrent de l'aigua d'un riu o un rierol, en canvi els de vent només quan feia vent.

Disposar d’un molí generava molts ingressos, ja que molts camperols volien fer servir un molí, i si volien fer servir un, havien de pagar amb gra o farina al propietari del molí, que normalment era un senyor feudal.

Depèn de la zona els molins tenen diferents finalitats. Per exemple, a Andalusia es feien servir per a obtenir oli i a Canaries s’utilitzaven per a obtenir gofio. En altres zones era molt comú el blat, la farina...

Bibliografia:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Aigua domesticada © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions