Aigua en estat sòlid |
L’aigua
tot i que és una substància molt comuna s’ha convertit en una raresa, ja que
quan la refredem a un punt de congelació pot transformar-se en un nou tipus de
líquid. Uns científics nord-americans ho han descobert, informa la revista Journal
of Physical Chemistry B de la Societat Americana de Química (ACS) al 2011.
Segons
dos coautors de l’estudi, Kumar i Stanley, l’aigua presenta més de 80
propietats inusuals, per exemple que pot presentar els tres estats físics
(sòlid, líquid o gas) al mateix temps, entre d’altres.
Kumar
i Stanley van fer servir simulacions amb l’ordinador, ja que fer-ho en un
laboratori és impossible perquè el procés és massa ràpid. I van poder arribar a
demostrar que si l’aigua en estat líquid la congelem té tendència a disminuir
la conducció de calor, com passa habitualment. Però quan l’aigua arriba a 54
graus centígrads sota zero, l’aigua líquida comença a conduir el calor molt
millor.
Amb aquest experiment es demostra que sota d’aquesta temperatura l’aigua es sotmet a canvis estructurals forts però constants, mentre que l’estructura física és molt semblant al gel. Aquests canvis estructurals augmenten la conducció de calor a temperatures més baixes. Per tant, els investigadors donen suport a la idea de que l’aigua té una transició de fase líquid-líquid.
Bibliografia:
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada