Utilització de l’aigua en l’antiguitat

dijous, 13 de juny del 2013

Des de sempre l’home ha utilitzat l’aigua per a beure, a més, ha aprés a utilitzar l’aigua superficial per a comunicar-se, pels rius, pels mars...

Al segle VIII a.C. els habitants d’Urartu, l’actual Turquia, van inventar els qanats, uns canals subterranis d’un sistema de reg agrícola, que consisteix en pous que busquen aigua de la capa freàtica i la canalitzen. Aquesta explotació de les aigües es va difondre a Pèrsia, a Egipte, a l’Índia, a Grècia, a les Canàries, etc.

Dan Gil va proposar un escenari basat en l’Antic Testament on la presa de Jerusalem per part del rei David hauria sigut construïda amb conductes subterranis de la ciutat, alimentats per l’aigua de la font de Gihon.


Durant la República Romana, als segles III-IV a.C., a Roma es va instal·lar un estanc on es recollia l’aigua de la pluja. A Xina existien pous per a recollir la pluja. A Iran hi havien uns sistemes tradicionals locals per a acumular aigua de la pluja. A Yemen també hi havia un dipòsit per a l’acumulació de l’aigua.


Dipòsit a cel obert per a recollir aigua de la pluja, a Yemen.
Autor LAUREANO, Pietro



Aquesta aigua que recollien i acumulaven la feien servir per a regar generalment.

Els romans van ser els arquitectes més avançats, van construir aqüeductes que molt d’ells encara es conserven com el Pont del Diable que es troba a Tarragona.

Després de la caiguda de l’imperi romà es van deixar d’utilitzar els aqüeductes. Des del any 500 al 1500 d.C. hi va haver poc desembolupament en relació amb els sistemes de tractament del aigua. Durant l’edat mitjana hi van haver problemes d’higiene amb l’aigua, per això hi van haver tantes malalties i morts. Per a evitar-ho s’utilitzava aigua importada d’altres països.

El primer sistema de subministre d’aigua potable a una ciutat va ser a Paisley, a Escocia, a l’any 1804. Al 1806 París va començar a tractar més l’aigua, fent servir filtres. I al 1827, James Simplón va construir un filtre de sorra per a purificar l’aigua potable. Avui en dia encara es considera el primer sistema més efectiu utilitzat per a la salud pública.



Bibliografia:
http://goo.gl/n21nR

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Aigua domesticada © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions