L'origen de la indústria tèxtil

dilluns, 10 de juny del 2013

Quan es van crear les indústries tèxtils, per a poder fer funcionar les màquines de filar, utilitzaven la força de l’aigua d’un riu per a poder moure un molí d’aigua. Per tant, aquestes indústries es van començar a construir a les vores dels rius.
Més tard, la màquina de vapor va ser la causa del moviment de la maquinària de les indústries, era aigua evaporada pel calor que produïa el carbó cremant-se.
I actualment, el moviment de la maquinària de les indústries tèxtils es produït per electricitat.

Escàner del llibre de socials.

Des de sempre es perd una gran quantitat d’aigua per a poder crear els tints, a més, una part de la contaminació de l’aigua neix per les substàncies químiques tòxiques que les industries tèxtils fan servir per a tenyir la tela, que després llencen als rius.

Per a agafar l’aigua del riu i poder-la fer servir per a tenyir els fils, primer ha de passar per una depuradora, el mateix passa abans de retornar-la al riu que s’ha de netejar de les restes de tints per a no contaminar el riu, aquí es quan diem que aquesta aigua ha estat domesticada.


A la depuradora per on passa l’aigua residual abans de sortir al riu és necessari extreure els metalls pesants, els metal·loides i compostos, els residus contaminants orgànics i inorgànics.


A l’any 1802, es va prohibir la importació de cotó filat, això va estimular els antics estampadors de teixits d’indianes a comprar el cotó en floca i a filar-lo i teixir-lo ells mateixos. Aquest va ser l’origen de la indústria tèxtil, que va ser concentrat majoritàriament a Catalunya que a la resta d’Espanya. Aquí va ser quan la màquina de vapor es va introduir en la mecanització. A l’any 1833, a la fàbrica Bonaplata de Barcelona va començar a funcionar la primera màquina de vapor. Més tard es van instal·lar les màquines de filar que s'utilitzaven a la Gran Bretanya.
Escàner del llibre de socials.

La mecanització va comportar una disminució dels costos de producció i dels preus de venda, cosa que va estimular la demanda.


En conclusió, a Catalunya la indústria tèxtil va néixer amb la màquina de vapor.


Bibliografia:
Llibre de 4t ESO de Ciències socials, història. Nou Polis, Vicens Vives
http://goo.gl/FWGID

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Aigua domesticada © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions